Que Red Bull aposta pels més arriscats i que ha convertit el risc vinculat a les emocions extremes en el seu leit-motiv que alimenta el seu branding és ben sabut per tots. Però divendres passat, no mesurar el risc que contenen les paraules, els va fer caure al buit a les xarxes.

Quan es va conèixer la mort de l’aventurer Álvaro Bultó (un dels aventurers esponsoritzats per aquesta marca) practicant windfly sense que es despleguessin les ales com estava previst, Red Bull España va publicar un tuit on deia: “Nos deja Álvaro Bultó, un amigo que siempre voló muy alto”.

El tuit pòstum podria ser absolutament encertat i vàlid en moltes d’altres circumstàncies, però la polseguera va córrer ràpid a les xarxes tenint en compte que Bultó havia mort justament quan volava molt alt.

Amb un compte de Twitter de més de setanta mil seguidors, no mesurar bé les paraules en comunicació pòstuma en la qual la sensibilitat i les interpretacions estan a flor de pell els va costar un tuit de rectificació. Al cap de tres hores, el tuit era: “El tweet anterior lo publicamos con la mejor intención. Nuestro sentido pésame por Álvaro Bultó es totalmente sincero. DEP”.

L’exemple ens permet treure dues conclusions tenir presents en comunicació:

-La comunicació “pòstuma” és extremadament difícil. Exigeix una certa immediatesa, però exigeix alhora un equilibri absolut entre la sensibilitat, les interpretacions i el context. Les xarxes són traidores per la immediatesa que ens requereixen, però val la pena pensar-ho, rellegir-ho i tornar-ho a pensar abans de publicar.

-Les xarxes exigeixen i premien la sinceritat. Una rectificació a temps arregla de forma immediata la meitat de l’error.

Les xarxes són com la vida mateixa: tots ens equivoquem, tots cometem errors, tots detestem la mentida i tots agraim una disculpa quan s’ha comès un error.

Què és sinó la comunicació? Sentit comú com la vida mateixa.