Arriba l’agost i la majoria d’empreses pengen el cartell de “tancat per vacances”. Les persones treballadores apaguen ordinadors, llums i màquines i surten per la porta amb la promesa de sol i platja, viatges o, si més no, sofà, cerveseta i temps per mirar les musaranyes. Per uns dies, sembla que el món es pari. I sí, aquest relaxament es nota a les xarxes socials que, malgrat tot, mai tanquen per vacances.
Potser sí que les que tenen vocació professional com Linkedin o Xing veuran la seva activitat més aturada, però la resta… què passa amb la resta? Facebook adopta un aire molt mediterrani, ple de gent en banyador, “xiringuitos” a peu de platja, mars i onades, destins tropicals i fotos de la porta d’embarcament de l’aeroport, amb pantalles que indiquen Tailàndia, Nova York, Cancún o La Habana a parts iguals. Twitter segueix viu i, aprofitant que la gent té tant de temps, es dedica a generar polèmiques sobre esportistes olímpics i a retransmetre els London Games en temps real.
Així doncs, temps lliure i smartphone fan una parella d’allò més potent, que ha convertit el descens de l’activitat a Internet i les xarxes socials dels estius passats en un simple record llunyà. Ara bé, aquest gir 2.0 estiuenc té les seves conseqüències…
La primera fa referència a les empreses. Les tenim amb el cartell penjat i amb el community manager corrent a unes vacances anhelades i promeses (amb o sense connexió a Internet). I amb la intenció, que pot semblar incompatible, de mantenir viva la seva estratègia comunicativa i seguir fent créixer la seva comunitat fins i tot en plena canícula. El primer pas és acceptar que bona part del target està per altres assumptes i que determinades accions tindran més bona acollida amb els aires renovats del setembre. Dit això, podem optar per programar unes quantes actualitzacions molt ben pensades amb eines com Hootsuite, Buffer o Tweetdeck i podem adoptar una estratègia de continguts que, sense ser banals, s’adaptin a l’època de relaxament en què estem immersos.
La segona, fa referència a aquelles persones que afronten les vacances després d’un any intens d’hiperconnexió. Sortint de la feina tenen tres opcions possibles, totes igualment vàlides: enviar també de vacances els telèfons i ordinadors, viure un estiu 2.0 retransment-lo en temps real als followers o buscar un difícil equilibri connectant-se, només, una estoneta cada dia. En aquest sentit, la Universidad a Distancia de Madrid (UDIMA) recomana desconnectar de les noves tecnologies durant les vacances i ha publicat una llista de consells on fa referència a les xarxes socials. Entre d’altres recomana substituir els mitjans d’informació digitals per diaris i revistes de paper, recuperar el costum d’enviar postals per correu ordinari, oblidar-se del Facebook i explicar les vacances als amics i familiars al tornar o desconnectar el so del mòbil durant els dinars en família.
I la tercera, fa referència als lladregots, que acostumen a tenir una punta de feina a l’agost i cada cop utilitzen més les xarxes socials com un espai per detectar cases buides on poder treballar amb calma. Per això, tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Nacional i moltes policies locals recomanen no fer massa publicitat de les vacances a les xarxes, i no informar dels dies exactes en què s’estarà fora. Desconnectar la geolocalització, reforçar les opcions de privacitat són altres consells a tenir en compte.